Prin anii 1995-2000 la asa ceva pescuiam, undita din bata de alun confectionata dintr-o tufa de alun. Avand o lungime de aprox 2 - 2,5 m era ideala in acea vreme la pescuitul pe paraul unde gaseam in acele vremuri clean si mreana vanata, fiind un parau mai mic si exemplarele de pesti erau direct proportional cu acesta.
Confectionarea unditei
Pentru confectionarea lansetei aveam nevoie de : o bata din tufa de alun, cateva bucati de sarma pentru "inele", doua cuite pentru "mulineta" , o pluta din dop de vin, o bucata de plumb, nailon si carlig.
Bata o decojeam, lasand in partea groasa de jos o parte nedecojita, acolo era manerul si nu trebuia sa alunece. Apoi din sarma faceam 3 inele pe care le prindeam cu un patent in jurul batului, prin ele culisa firul. Bateam doua cuite la o distanta de cca 20 cm intre ele, lateral stanga, putin deasupra de maner. Infasuram firul de cateva ori pe cuite, cat doream sa fie de lung, nu prea mult ca se incalcea, apoi il scoatem prin inele, puneam pluta pe fir, pluta pe care o gauream cu un cui mai marisor ca sa se poate introduce pe fir, dupa care puneam un bat de chibrit in gaura prin care trecea firul pt a opri pluta pe fir, aceasta se putea regla ulterior. Urmatorul pas era sa pun o bucatica de plumb pe fir dupa care legam carligul si lanseta era gata de pescuit. O tineam cateva zile la soare la uscat si devenea mai usora si numa' buna de dat la peste cu ea.
Speciile de pesti
Referitor la speciile de peste din paraul Paiuseni (Valea Paiuseniului), acestea erau: pastravul, cleanul, mreana vanata, craietele si grindelul. Imi aduc aminte ca am vazut prinzandu-se pastrav dar eram copil mic cand s-a intamplat asta, ulterior nemaivazand pastrav in parau. Cel mai vizat peste era cleanul fiind si cel mai mare si mai numeros. In ziua de azi, din pacate a scazut semnificativ numarul pestilor, asta din mai multe cauze, una dintre ele ar fi fapul ca natura a daramat la propriu cateva cascade, locul unde se adunau un numar semnificativ de pesti. O alta cauza ar fi faptul ca debitul paraului a scazut considerabil, implicit adancimea si latimea acestuia, nemaiputand urca pestii din raul Crisul Alb.
Momelile
Momelile mele din acea vreme erau: rame, lipitori, cosasi, coropisnite, greieri, gandaci de colorado, broscute, rar mai foloseam porumb, cirese si dude. Clenii cei mai mari i-am prins la coropisnite, lipitori si cosasi. Astea erau cele mai bune la acea vreme...